Drömmen om drömhuset.

Ibland drömmer jag om hus. Jag tänker ganska ofta på det faktiskt, om jag ska vara ärlig. Det vore så härligt att ha ett alldeles eget hus som vi fick göra iordning precis som vi vill! Men jag vet att den dagen kommer att dyka upp så småningom, så medan man väntar kan man ju drömma. Men behöver drömmar och mål i livet. Mitt första delmål är att bli klar med utbildningen och sedan får man ta livet vidare därifrån.

Men innan man skaffar hus är det en del annat som måste falla på plats. Var vill vi bo? Vill vi ha ett hus på landet nånstans i norrland, vill vi bo i en lite större stad i norrland eller ungefär där vi bor nu? Allt har att göra med vad man prioriterar. Om vi bor kvar där vi bor nu är utbudet större, både när det gäller jobb och annat. Om vi flyttar norrut får vi bo där vi har våra rötter, närmare våra föräldrar och syskon - och där kan vi köpa hus till ett betydligt billigare pris, samtidigt som det kommer att vara svårare att kunna jobba med exakt det man vill. Jag kommer att vara lärare när jag är klar och lärare behövs överallt, men även när det gäller den biten har nya mål och drömmar väckts som kanske inte går att uppfylla var som helst. Och förmodligen kommer man tänka annorlunda och prioritera andra saker om man får barn någongång. Och att hitta sitt drömhus på den perfekta platsen är nog inte alldeles lätt det heller.

Ja, det är många bitar som ska falla på plats. Men som tur är behöver vi inte bestämma oss idag. Så då kan man fortsätta drömma. Till exempel om hus som dessa...

image171

image172 image174 image173

I något av dessa hus skulle jag gärna flytta in.
Bilder lånade från KarlsonHus

Ha det riktigt bra allihopa. Vi ses snart igen. Kramar

Gott hantverk.

Ja du Zassi *ler*, du har rätt, mitt påsklov är slut nu (se kommentar i mitt förra inlägg). För länge sen känns det som. Det är bara det där med att få tiden att räcka till allt jag vill göra när jag lägger pluggandet åt sidan för en stund. Men som jag skrev i förra inlägget så har jag massor med saker jag vill visa eftersom det hänt en del på inredningsfronten i vårt hem. =) Nya soffan kom igår å nytt soffbord har vi köpt, men vi väntar fortfarande på en matta vi beställt, så jag väntar tills den kommit innan jag visar hur det blev. Men jag är SÅ nöjd!

Jag tittade igenom mitt bildarkiv och hittade en bildserie som jag tänkt visa här på bloggen ett tag, men som fallit lite i glömska. Det handlar om tunnbrödbak! Det är verkligen ett hantverk utan dess like. Min mormor var en hejare på att baka tunnbröd och min mamma är likadan så när jag har tillfälle så bakar jag gärna för att lära mig. Det krävs övning innan man fått in den rätta tekniken. Eller kanske den rätta "knycken" som Tjorven skulle ha sagt! =)
Senast jag bakade var i augusti förra året och det gick faktiskt riktigt bra! Otroligt roligt är det om inte annat. Och gott blir det! =)

Jag låter bilderna tala! Vi ses! Kramar

224621-170
Bagarstugan hemma i byn.

image151 image152
Ved behövs för att elda och värma hällen. Och så lite bakredskap.

image154 image155
Mera bakredskap och så en vacker lucka på "ugnen".

image156
Här eldas det för att få rätta värmen på hällen. Man måste börja elda ett tag i förväg.

image157
Här stöper vi degen.

Det där var förberedelserna. Nu börjar vi baka. =)

image158 image159
Först måste man knåda degen ordentligt och sedan formar man små runda "bullar". Bara att få till "bullarna" är en teknik i sig.

image160 image161
Och så kavlar man, vänder på degen och kavlar på andra sidan, etc, tills man fått en bra storlek och lagom tunn. Här används en randkavel. Och det där med att få den jämntunn är också en sak som kräver övning.

image163 image162
Sedan använder man kruskaveln som är knottrig och gör att brödet får små, små hål. Efter det borstar man bort allt överflödigt mjöl med en mjuk borste.

image164 image165
Här används några redskap som jag inte vet de riktiga namnen på. Jag vet bara hur vi säger på vår norrländska dialekt. Man använder en "spjalk" för att lyfta brödet från bakbordet och upp på "bakufjäla" (som är den stora runda).

image166 image167
Och så skjuter man in brödet i ugnen. Här gäller det att ha tungan rätt i munnen, för det ska gå snabbt och brödet ska ju helst inte skrövla sig och så måste det hamna lagom långt in också. Och dessutom är det väldigt varmt. Man använder en "gräddspol" för att snurra på brödet så det blir gräddat på alla kanter.

image168 image169
När brödet är färdiggräddat borstar man bort mjölet som är kvar och viker ihop det. Och så är det f'ärdigt.

image170
Sedan är det bara att äta och njuta! Det finns knappast nåt godare än hembakat tunnbröd.

RSS 2.0