Gott hantverk.
Jag tittade igenom mitt bildarkiv och hittade en bildserie som jag tänkt visa här på bloggen ett tag, men som fallit lite i glömska. Det handlar om tunnbrödbak! Det är verkligen ett hantverk utan dess like. Min mormor var en hejare på att baka tunnbröd och min mamma är likadan så när jag har tillfälle så bakar jag gärna för att lära mig. Det krävs övning innan man fått in den rätta tekniken. Eller kanske den rätta "knycken" som Tjorven skulle ha sagt! =)
Senast jag bakade var i augusti förra året och det gick faktiskt riktigt bra! Otroligt roligt är det om inte annat. Och gott blir det! =)
Jag låter bilderna tala! Vi ses! Kramar

Bagarstugan hemma i byn.


Ved behövs för att elda och värma hällen. Och så lite bakredskap.


Mera bakredskap och så en vacker lucka på "ugnen".

Här eldas det för att få rätta värmen på hällen. Man måste börja elda ett tag i förväg.

Här stöper vi degen.
Det där var förberedelserna. Nu börjar vi baka. =)


Först måste man knåda degen ordentligt och sedan formar man små runda "bullar". Bara att få till "bullarna" är en teknik i sig.


Och så kavlar man, vänder på degen och kavlar på andra sidan, etc, tills man fått en bra storlek och lagom tunn. Här används en randkavel. Och det där med att få den jämntunn är också en sak som kräver övning.


Sedan använder man kruskaveln som är knottrig och gör att brödet får små, små hål. Efter det borstar man bort allt överflödigt mjöl med en mjuk borste.


Här används några redskap som jag inte vet de riktiga namnen på. Jag vet bara hur vi säger på vår norrländska dialekt. Man använder en "spjalk" för att lyfta brödet från bakbordet och upp på "bakufjäla" (som är den stora runda).


Och så skjuter man in brödet i ugnen. Här gäller det att ha tungan rätt i munnen, för det ska gå snabbt och brödet ska ju helst inte skrövla sig och så måste det hamna lagom långt in också. Och dessutom är det väldigt varmt. Man använder en "gräddspol" för att snurra på brödet så det blir gräddat på alla kanter.


När brödet är färdiggräddat borstar man bort mjölet som är kvar och viker ihop det. Och så är det f'ärdigt.

Sedan är det bara att äta och njuta! Det finns knappast nåt godare än hembakat tunnbröd.
Å,vad roligt att baka tunnbröd.Har gjort det förut med min svärmor,men han lever inte längre,så nu blir det inget sånt =(
Ha en skön helg!
Kram/Gunn
Det ser verkligen URGOTT ut! Tunnbröd är underbart :) Kul att få se er nya soffa, bord och matta! Jag är jättenyfiken!!! Ha en riktigt härlig helg! Stor KRAM till er!
Åh va gott det ser ut! Va roligt att se ett nytt inlägg från dig. Ha en trevlig helg!
Solkatter&dammråttor: Ja, det är verkligen jättekul! Synd att det inte blir sånt för dig längre. Du får väl hänga med mig å baka. =) Kram
Jenny: Jag lovar, det ÄR gott oxå. =) Förstår att du är nyfiken, men du får vänta lite till. =) Ha en riktigt härlig helg ni med. Hoppas det går bra med textandet. =) kramar
Johanna: Kul att du tycker det. =) Ja, jag kände att det var dags nu. Förhoppningsvis håller det i sig ett tag nu. =) Kram
Hej där o tack för titten!!!
sä härliga gamla redskap du visar ju!!!
TREVLIG HELG!!!
~~* W I T H ♥ L O V E *~~
Millan
Åhh kan nästan känna lukten av hembakt genom skärmen. Ser så gott ut!
Vad kul att du tittar in lite då och då, roligt att du vill länka :-)
Ha en skön helg!
Kram
Åh så mysigt det ser ut att baka...:) Å gott är det ju oxå! Hoppas att ni har haft det härligt på påsklovet! KRAM! Hälsa!
rena drömmen! det måste varit en enastående upplevelse. Vill vill vill! Fick hemmabakat knäckebröd ett tag sen och smaskens så gott det var. Stor vårkram från Skåne! Minna
: )
mamma millan: Hej hej! Det va så lite, alltid kul att titta förbi. Kul att du tittar in här oxå. Kul att du gillar dem. =) Ha d bra.
Linda: Åh, va härligt att du tycker det. Ja, jag tycker om att titta in hos dig, å det blir så mycket enklare med en länk. =) Kram
Camilla: Ja, det är verkligen både mysigt och roligt. Å gott blir det. Tack, vi hade ett jätteskönt påsklov. =) Kramar
Minna: Ja, det är det minsta man kan säga. =) Får du chansen så pröva. Det är otroligt kul. =) Stor vårkram till dig med.
Sådant gör min svärmor, som är från Norrland. Precis sådär ser det ut. Gott är det också. Kramis-Stina
Hej Stina, så roligt att ute är ute på banan igen, som vanligt är det jättetrevligt att komma hit till dej. Vilka härliga bilder på bagarstugan och kaktillverkning, jag skulle verkligen velat vara med om det någon gång, men har inga känningar åt det hållet. Trevligt att du ville ta oss med på en guidning för det är ett stycke intressant kulturhistoria också blandat med att det blir så gott bröd av det hela. Kram Stina och ha det så bra i veckan som kommer och hoppas du inte väntar så länge med att titta in igen. Birgitta
Nej men hallå där, det var länge sen!
Vilket härligt inlägg, jag kan känna doften!
Min mormor och min mamma har bakat i hela sitt liv! Synd jag aldrig lärt mej, har inte riktigt haft intresset men himmel så gott det är med "ljusugnsbröd"! Mari.
Vilken mysig bagarstuga och så kul att få se tunnbrödsbakning! Ser supergott ut! vill ha! :) Ha det gott! Kramar från Signe
Hahaha... Härligt!! Jag började nästan fundera :)
Och du vad härligt det ser ut med tunnbrödsbaket. Min syrra är en hejjare på tunnbrödsbakning. Hon har tagit över gården (föräldrahemmet) och i källaren finns bagarstuga. Jag längtar tills hon drar igång och bakar - det blir ju så goda pizzor i eftervärmen!
Tjofräs//Z
Birgitta: Va roligt att du tycker om att titta in här. Jag känner att jag är inne i ett "flow" nu så jag hoppas det ska bli fler inlägg nu. =) Ja, du har helt rätt i att det är ett stycke kulturhistoria, så därför är jag väldigt mån om att lära mig, så länge jag har chansen. Då kan jag föra det vidare till kommande generationer oxå. =) Kram på dig oxå.
Guldkant på livet: Hallå, hallå. =) Ja, jag vet, har varit lite slö med bloggandet ett tag. Men det är så mycket annat som tar upp min tid, men nu ska jag försöka va inne här oftare. Kul att du gillar inlägget Härligt att t.o.m doften kommer genom skärmen. *ler* Kram
Signe: Va roligt att du tycker det. Du får gärna smaka. =) Ha det gott du med. Kram
Zassi: Hahaha, ja jag tog åt mig direkt. *ler* Jag kan lova att det är härligt oxå. Åh, va kul att din syrra har bagarstuga i källaren. Jag har lite längre till min. =P Och jag kan bara hålla med dig om det där med pizzorna. =) Kram
Jo, jag hamnade vid symaskinen. Äntligen!:-) Kram
Tack för omtanken :) Det går nog över snart! För att komma upp på höjderna måste man väl först ner i dalen, haha:)Hoppas du haft en skön kväll du med! KRAM :)
Stina: Va härligt! Kan tänka mig att du skapade något fint. =) Kram
Camilla: Det va så lite! =) Haha, ja så är det ju faktiskt. Det är inte så kul när man är i dalarna, men det blir ju faktiskt bättre sen. Kram till dig.
Härliga bilder!! Perfekt lektion i tunnbrödsbakning. Det är faktiskt jäkligt svårt att baka tunnbröd, innan man får in den rätta knycken. Jag har faktiskt inte provat så himla mycket men gjorde det när jag var hemma en gång. Första kakan såg ut som jag vet inte vad men sen gick det bättre. Gräddningen var desto svårare. Måste prova fler gånger för roligt var det. :) Puss och kram sötaste du
Carin: Tack! =) Ja, det är inte helt lätt, man måste öva mycket innan man blir lika proffsig som mamma och mormor. Haha, ja gräddningen är nog det svåraste momentet, och inte blir det lättare av att det är så förbaskat varmt. =P Hoppas vi kan baka tillsammans nångång. =) Puss å kram
Hej! jag har väl tunnbröd gener efter min farmor eftersom jag tycker om att baka mjukt tunnbröd, jag lär ut att baka tunnbröd nu där jag bor nu utanför Stockholm,jag ser att det är inte lätt för dom att kavla,men det blir att öva mera..häls lennart